Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

ARGENTÍNA, 1978...

2016-06-21 15:55 | utoljára módosítva: 2016-06-21 16:38 | Szerző: Csányi TamásKIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

A foci csodálatos játék, talán nem is helyes játéknak nevezni.
Mindenkori állapota, minősége, jellemzői elképesztő pontossággal tükrözik vissza annak a társadalomnak, közegnek az állapotát, minőségét, jellemzőit, melyben létezik.
Labdarúgásunk történelme a mi történelmünk, talán nem túlzás tehát azt állítani - s ezt főként a stadionprogram ellenzőinek szánjuk -, hogy labdarúgásunk rendbe tétele társadalmunk rendbe tételének része.
A múlt ismerete nélkül viszont a jövőt sem lehet biztos kézzel formálni, lássuk tehát, hogy miként jutottunk el a máig a futballpályán.
Sorozatunk a magyar foci történetét igyekszik összefoglalni és feldolgozni, ezúttal az 1978-as argentínai VB magyar vonatkozású eseményeit elevenítjük fel.

A szép reményekkel Argentínába induló nemzeti csapatunk esélyei a jó szereplésre alaposa lecsökkentek, még mielőtt a csapatot szállító repülőgép landolt volna Buenos Aires repterén, Baróti Lajos válogatottja szétesett, mielőtt a labda egyet is pattant volna a stadionban.
Válogatottunk az NSZK-ban készült volna a VB-t megelőző utolsó hetekben, ám a felkészülést szervező Östreicher Emil menedzsert viszont elküldték németországi csapatától, így az általa lekötött programok mind meghiúsultak.
A kapkodás lett úrrá a magyar csapatnál, a vezetők lekötöttek egy barátságos mérkőzést műfüvön, ahol a legjobb formában lévő csatárunk, Várady Béla súlyos sérülést szenvedett, s számára véget is ért a VB.
Egy héttel a VB nyitómérkőzése előtt Londonban vendégszerepeltünk felkészülési mérkőzésen.
Vendéglátóink elkönnyelműsködték a VB selejtezőket és nem utazhattak Argentínába, ellenünk viszont óriási elánnal játszottak, bizonyítani akarván, hogy helyük lenne a Mundiálon.
A 4:1 arányú vereség ránk nézve volt hízelgő...
A fiaskó önmagában is megtépázta a még meglévő önbizalmunkat, ám Londonban történt még valami, ami súlyosabban hatott az összes korábbi negatív eseménynél.
Az IBUSZ autóbuszos kirándulást szervezett a londoni mérkőzésre, ezen az úton több válogatott játékos hozzátartozója is részt vett.
Törőcsik András barátnőjét valamint Fazekas László feleségét egy londoni áruházban lopáson érték, a hírügynökségek pedig világgá repítették a történteket. 
A történtek különösen Fazekast viselték meg, még az első mérkőzés előtt lemondott csapatkapitányi tisztségéről.
Utódjának a játékosok Pintér Sándort szerették volna, ám Kereki Zoltánt kapta a karszalagot, nem is érdemtelenül.
A nyitómérkőzés előestéjén 53 esztendős korában elhunyt Bozsik József korábbi szövetségi kapitány, akinek az előzetes tervek szerint vezetnie kellett volna válogatottunkat a VB-n...
Az Argentína ellen játszott találkozó toronymagas favoritja a házigazda együttes volt, ennek ellenére Csapó góljával a mieink vezettek, Luque ugyan hamar egyenlített, ám a játék képe kiegyenlített volt.
Már-már bizakodtunk a pontszerzésben, amikor a portugál játékvezető hathatós támogatását élvező hazaiak a mérkőzés hajrájában kissé váratlanul, Bertoni révén belőtték a győztes gólt.
Sajnos a szimpatikus vesztes szerepe sem jutott a mieinknek, ugyanis a két játékosunk alaposan elveszítette a fejét, Nyilasit és Törőcsiket teljes joggal állította ki a játékvezető.
Válogatottunk érthetően megroppant, a hátralévő két találkozót egyaránt 3:1 arányban veszítette el Olaszország és Franciaország ellenében, s csoportjában az utolsó helyen végezve nulla ponttal búcsúzott a küzdelmektől.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986