KONYHAABLAK
MÁKOS-DIÓS FONOTT KALÁCS - ZAKÁL ZSUZSA ROVATA
2014-03-21 21:11 | utoljára módosítva: 2014-03-21 21:30 | Szerző: Zakál ZsuzsaBár még javában tart a böjti időszak, a háziasszonyok tervezik már a húsvéti menü ünnepi fogásait. Szokásos hétvégi gasztronómiai sorozatunkban ma egy ünnepi asztalra való fogás, a mákos-diós egybefont kaács receptjét ajánljuk a konyhaművészet iránt fogékony olvasóink figyelmébe.
Mákos-diós kalács
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 10 dkg olvasztott vaj
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg cukor
- csipet só
- citromhéj
- 1 csomag vanilincukor
- 2 tojás,
- +1 tojás a kenéshez
ELKÉSZÍTÉSE:
Az élesztőt felfuttatjuk és könnyő tésztát gyúrunk a többi hozzávalóval, amit egy órán át langyos helyen letakarva pihentetünk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyútjuk és gazdagon megtöltjük a bejgli töltelékével, ügyelve arra, hogy az ne legyen sem híg, sem nagyon kemény.
Én kerek, csatos (26 cm átmérőjű) tortaformában szoktam sütni, amit kikenek, vagy sütőpapírral bélelek.
A két kalácsot lazán összefonjuk, behelyezzük a formánkba, a közepébe tegyünk egy jénai vagy porcelán poharat, hogy ne hízzon össze.
Megkenjük a tojás sárgával, később pedig a fehérjével. Így is pihentetjük, hogy a duplájára keljen.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig nagy lángon, majd 180 fokon kb. 40 percig sütjük, közben nem árt a tűpróba sem!
A formában hagyjuk langyosra hűlni, mielőtt kivesszük.
Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!
Szólj hozzá!