Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

MIÉRT?

METSZÉS VAGY BARBÁR, DILETTÁNS FACSONKÍTÁS?

2014-07-11 21:47 | utoljára módosítva: 2014-07-11 22:42 | Szerző: -najó-MIÉRT?

Nemrégiben adtunk hírt arról a polgári ellenállásról, mely Zalaegerszegen a Dísz térnek nevezett betonteknő egyetlen szerethető részének, a teret szegélyező platánsornak brutális, a vegetációs időszak kellős közepén történő kiirtása körül kibontakozott. (Cikkünk IDE KATTINTVA olvasható.)
A lakossági akaratnyilvánítás aprócska részsikert hozott, a platánok közül egy, a képmutatás élő emlékműveként megmaradhatott, hiába, a demokrácia az demokrácia...

Kibékíthetetlennek tűnik az ellentét a város idős fáit óvni szándékozók és az árnyéktól, madárürüléktől rettegő favágáspárti városlakók között, pillanatnyilag azonban úgy tűnik, a fairtók állnak nyerésre.
Igaz, a tarolást nem fairtásnak, hanem - divatos szóhasználattal - növényzetcserének, tervszerű felújításnak nevezik a döntéshozó potentátok.
Azt most ne taglaljuk, hogy miért lenne szükség a korábbinál is több, árnyat adó fára, hogy miben különböznek az utóbbi évek (s még inkább az eztán következők) perzselő nyarai a korábban megszokottaktól, s azt se boncolgassuk, hogy mi a különbség a fák darabszáma és az összesített lombköbméter mennyisége között, akinek ez eddig nem tűnt fel, azt hiába győzködnénk.
Abba se menjünk bele, hogy kinek és mekkora üzletet jelent a "növényzetcsere", mekkora hasznot zsebelnek be a csemetécskék értékesítői, milyen profit keletkezik a kivágott fák ledarálásából, s a nagy százalékban kiszáradó, netán kitördelt csemetécskék folyamatos pótlásából.
Ne részletezzük, hogy egy szép, öreg fa miért nem csupán praktikum, s milyen mértékben befolyásolja az ember közérzetét az érzelem és az esztétikum...
Ne hozakodjunk elő más, városszerűbb városok példájával, s ne mutogassunk a rajongva majmolt nyugat természeti értékeit féltve őrző gyakorlatára sem!
Tegyünk fel azonban néhány olyan kérdést, mely a minap, a zalaegerszegi Arany János utcában történt barbár, dilettáns csonkítás kapcsán elkerülhetetlennek látszik.
Történt ugyanis, hogy a Tűzoltóság előtti útszakasz nem túl magas, nem túl lombos, nem túl beteg fáit megmetszették.
Nem is akármikor, a vegetációs időszak kellős közepén, zöldbe borult fákat metéltek, olyan ez, mint az érzéstelenítés nélküli amputáció.
Nem is akárhol, egy olyan szakaszon, ahol egyetlen lakóházat sem árnyékoltak be a fák, s ahol a tűzoltók telephelyének zaját, porát felfogták, a nem túl esztétikus látványt jótékonyan takarták.
Nem is akárkik metszettek, a lánglovagok maguk estek neki fűrésszel az élő fáknak, éppen ráértek, talán nem sértő feltételezés, hogy többségük nem kertészeti szakértelmének köszönheti egyébként felelősségteljes munkakörét.
S nem is akárhogyan metszettek, egy hosszű szárú motoros fűrésszel ötletszerűen, itt-ott belevágtak a lombokba, az eredmény mellékelt fotóinkon látható.
Kérdezzünk tehát!
Miért pont most, miért pont ott, miért pont ők, és miért pont így?
Történt mindez egy olyan városkában, mely több, nem túl sikeresnek bizonyult szlogen kifulladása után legújabban ökovárosként definiálja önmagát...

 

 

Hozzászólások

1.4671582017-02-12 11:18:29
Acai Berry - How Come Acai Berry Supplement Fantastic For You?
Is effective certified eco-friendly? There are many copycat companies now that are creating products that are low in quality and don't use essentially the most beneficial process of extracting the juice via the berries.

Most because they came from are enthusiastic about their bodies know in connection with health benefits of acai berry products.
They were used for hundreds of years in South usa by ancient medicine many men.
The people in the United states just started using Acai in a newbie couple of years, involving several endorsements from megastars.

Acai fruit drink is the identical to acai fruit juice except it contains less of the fruit.
It needs to generally end up being a product which includes more filtered water content than juice, and will surely have added ingredients like sugar or corn syrup.

Acai Capsules are a greatly concentrated capsule or pill that is generally packed with several vitamins nutrients within the noni fruit itself.
Any kind of the additional nutrients include Phosphorus, Calcium, Potassium and valuable fats including Omega 6 and Omega eight.
Acai capsules are very easy function with into an authentic daily daily habit.
For these reasons materials are a trendy and way of utilizing Acai in the an acai weight loss program.

The Amazonian fruit is a strong defense again health threats that a great many of us have a problem with and is actually why why its popularity makes for so good.
Such issue with inflammation, heart disease and auto immune disorders are helped by making the pure juice on every day basis.
It can also full of vitamin E among other vitamins that aid associated with look and feel of the skin.

Having more energy can produce a powerful impact to the way reside your daily.
When you feel sluggish and exhausted at the end belonging to the day, given out thing more powerful and healthier to do is hit the gym or go through a grueling workout day to day.
You need energy to burn fat - there is no way around it.
An acai berry supplement is certainly a jolt to your energy level - and a good one just too.
You won't need to put together with the jitters that other weight loss supplements cause that lead you to feel like your heart features to explode.

ORAC (oxygen Radical Absorbance Capacity) score of noni fruit is 167.
It efficacy in comparison to its anti oxidants can be gauged in the fact that blue berry's ORAC score is 32 and associated with Apple is 14.

If instead of the luxury of exercising all day, every day, you need to focus on what's happening inside the actual to aid you in getting the results you require.
The best place to start is to boost your metabolism as much as possible.
The process of metabolism burns away excess fat you have in the actual body.
When you have time consuming metabolism, body fat that method takes in is usually saved and builds up, providing you the extra pounds that lowering the rather not possess. <a href="http://blognl.top/climax-control/">http://blognl.top/climax-control/</a>

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986