Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

NEM TÖRTÉNT SEMMI, DE AZ IS CSÖKKEN...

A CSERNOBILI ATOMKATASZTRÓFA ÉVFORDULÓJA VAN

2015-04-26 11:19 | utoljára módosítva: 2015-04-26 11:21 | Szerző: nauratyillNEM TÖRTÉNT SEMMI, DE AZ IS CSÖKKEN...

Ma huszonkilenc éve, 1986. április 26-án, hajnali 1 óra 23 perckor robbant fel az akkori Szovjetunióban a csernobili atomerőmű, máig ezt az esetet tartják a világ egyik legsúlyosabb atomkatasztrófájának.  
Az ortodox naptár szerint aznap nagyszombat volt.
Maga az erőmű tulajdonképpen nem a tőle 18 km-re fekvő Csernobil városához, hanem a közvetlen közelében, a mintegy 3 km-nyire található Pripjatyhoz fekszik legközelebb.

A Kijevtől 110 km-nyire épített erőmű négy működő, RBMK-1000 típusú reaktora a baleset idején Ukrajna áramtermelésének mintegy 10%-át adta. A robbanás után a szovjet vezetés titkolta az eseményeket, emiatt a baleset ténye csak napokkal később vált ismertté. A szocialista tábor országainak vezetői ugyancsak a titkolózás mellett döntöttek, a felsőbb pártvezetés teljes hírzárlatot rendelt el. A nyugati országokban mért sugárzásnövekedés miatt aztán a Szovjetunió kénytelen volt elismerni a robbanás tényét, de minden eszközzel bagatellizálni igyekezett a történteket.
A KGST országokban - köztük hazánkban is - úgy kommunikálták az eseményeket, hogy egy jelentéktelen üzemzavar miatt átmenetileg megnövekedett a háttérsugárzás, ez azonban a lakosságra nézve veszélytelen.
Az MTI 1986. április 28-án kiadott közleménye így fogalmazott:
"Előre beütemezett karbantartás közben történt egy baleset, megnövekedett a sugárzási szint, amely azóta már helyre is állt, folyik a károk felmérése és a helyreállítás."
A Magyar Televízió ugyancsak április 28-án jelentette be a hírt, érkezett azonban az MTI-től egy részletesebb jelentés is, melyet titoktartási záradékkal láttak el, a záradékban a lakosság tájékoztatását gyakorlatilag megtiltották.
Aznap este a rádió 21 órai hírműsorában Bedő Iván szerkesztő egy BBC hírre való hivatkozással bejelentette az atombalesetet, az adást azonnal letiltották, a szerkesztőt megbüntették. A Népszabadságban április 28-án rövid, négysoros hír tudósított az eseményekről az újság harmadik oldalán. Jól jellemzi az akkori viszonyokat, hogy a Csernobilról szóló hírek, ill. a tömegtájékoztatás irányítására rendkívüli kormánybizottság jött létre Marjai József miniszterelnök-helyettes irányításával.
A hiányos tájékoztatás és az országot ért sugárterhelés bagatellizálása miatt a lakosság a szükséges védekezést még az önerőből megtehető csekély  mértékben sem tartotta fontosnak. Május elsején például megtartották a szokásos felvonulást, a munkásosztály nagy nemzetközi seregszemléjén diadalmas öntudattal vonult a béketábor, szálltak a lufik, fogyott a virsli, folyt a sör...
Eközben az európai országokban bevezetett beutazási tilalom miatt magyar kamionsofőrök is fuvarozták a szovjet árukat, sokaknak Kijeven kellett átutazni. Az ott kapott sugárdózis miatt aztán többen meghaltak, vagy megbetegedtek közülük.
A katasztrófa halálos áldozatainak és a vele összefüggésben lévő későbbi megbetegedések számáról pontos és hiteles adatok azóta sem állnak rendelkezésre.
Éppen a titkolózás az egyik oka, hogy Csernobil miatt a bizalmatlanság légköre veszi körül az egész atomenergia-ipart, világszerte fenntartásokkal fogadnak minden olyan kezdeményezést, mely  atomerőművek építésével kapcsolatos.
Csernobil ma, negyedszázad elteltével is tiltott zóna, zárt övezet, kísértetváros.
Egyben emlékmű.
Emlékeztet, szembesít a felelősséggel, melyet magunkkal, s utódainkkal szemben viselnünk kell...

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986