Bár csak a naptárban volt tél, alig vártuk, hogy újra kiskertünkben élvezhessük a simogató napsütést, s kezünk munkájával is tehessünk valamit növényeinkért.
Kertekkel foglalkozó sorozatunkban a tavaszi munkákat vesszük sorra, törekedve az aktualitásra és a közérthetőségre.
Elsőként a gyümölcsfák metszéséről lesz szó.
A GYÜMÖLCSFAMETSZÉS LEGFONTOSABB SZABÁLYAI
1. Metszés előtt mindenképpen vizsgáljuk át a fát, mérlegeljük a megjelenése alapján, az egészségi állapotát és az életerejét!
2. Mielőtt metszeni kezdünk, állapítsuk meg, melyik a korona három-négy vázága. A vázágakat úgy irányítsuk, hogy körülbelül 45°-os (legfeljebb kicsit nagyobb) szöget zárjanak be a törzzsel, szükség esetén fel- vagy lekötözéssel változtassunk az ágak helyzetén
3. Az általános szabály szerint az almatermésűek vesszőit egyharmaddal, a csonthéjasokét kétharmaddal vágjuk vissza
4. A leggyengébben növekvő vázágon kezdjük a metszést, és figyeljünk, hogy egymással egy vízszintes síkban maradjanak a vázágak csúcsai.
5. Engedjünk minél több fényt a koronába! Távolítsuk el a függőlegesen fölfelé növő, illetve a lefelé irányuló ágakat.
6. A sudárral versengő ágakat mindig távolítsuk el.
7. A vázágakat és a vezérvessző csúcsát összekötő háromszög csúcs felőli szöge mindig 120°-os legyen.
8. Ha a vázágakat leváltjuk, a fa magasságából is mindig vegyünk vissza.
9. A nagyobb metszési sebeket mindig kenjük be sebkezelő szerrel!
S amire még figyelni érdemes:
Ha a cseresznye- vagy a körtefa minden évben gazdagon virágzik, mégsem hoz gyümölcsöt, akkor lehet, hogy nincs a környéken alkalmas pollenadó fa.
Amennyiben növényvédő szerrel dolgozunk, akkor mindig használjunk szem- és kézvédőt, és feltétlenül tartsuk be az adagolásra vonatkozó előírásokat!
A cseresznye a metszést mérsékelten tűri, az erős metszésre mézgásodással reagál. Az alakítást és a termőkorú fák metszését ezért igyekezzünk a minimálisra csökkenteni: csak a beteg, sérült, egymást dörzsölő ágakat távolítsuk el. A fa magassági növekedését még a fiatal cseresznyefákon korlátozzuk a sudár eltávolításával.
(Forrás: Gyümölcsfák metszése)