Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

A MIÉNK...

A MAGYAR NYELV NAPJA VAN

2014-11-13 10:25 | utoljára módosítva: 2014-11-13 12:14 | Szerző: nauratyillA MIÉNK...

2011. szeptember 26-án nyilvánította az Országgyűlés november tizenharmadikát a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben e napon fogadták el a magyart államnyelvként elismerő törvényt.

Nyelvünk lassan az utolsó olyan értékünk, mely megtartó erővel bír, közösséget formál, identitást jelent, tartást ad. Ha másért nem - néha úgy tűnik, másért nem... - azért érezhetjük még magunkénak a Föld e gyönyörű, számunkra szent helyét, mert itt - egyelőre - anyanyelvünkön (milyen gyönyörű, beszédes szó!) szólhatunk, s anyanyelvünkön szólnak hozzánk. Sokszor tűnik úgy, hogy ezen utolsó bizonyítéka hazánk magyar mivoltának sokak számára kellemetlen, útban van, mégis  a minket felvásárló, meghódító, testileg-lelkileg züllesztő liberális idegenszívűség - bár nagy erőkkel támadja - mégsem tud mit kezdeni anyanyelvünkkel.
Annak ellenére bízhatunk nyelvünk megmaradásában, hogy naponta ejtenek újabb és újabb sebeket rajta a kereskedelmi szennycsatornák hadaró, raccsoló, selypítő, nyögdécselő szörnyszereplői, s hogy az üzleti életben mára szinte szalonképtelenné vált magyarul megszólalni, gondoljunk csak a cégek, ilyen-olyan kft-k hangzatos, idegen nevére. (Néha rendkívül mulatságos, amint egy-egy vállalkozás mérsékelt intellektusú tulajdonosa beleizzad saját cége nevének kimondásába...)
S hogy miért bízhatunk abban, hogy gyönyörű anyanyelvünk akkor is élni fog, amikor a Kárpát-medence "tulajdoni lapján" már nem a mi nevünk fog állni?
Valószínűleg azért, mert a magyar nyelv önfenntartó, önépítő rendszer, felüláll az érdekeken, s azok számára, akik csak profitban, szerzésben, birtoklásban képesek gondolkozni, érthetetlen és érinthetetlen...
Sir John Bowring angol irodalmár és nyelvész így jellemzte nyelvünket Poetry of Magyar című, 1830-ban megjelent verses kötetének előszavában:

“A magyar nyelv messze magasan áll, magában. Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is létezett. Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával.
E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke… A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat..."
Kiss Dénes, a közelmúltban elhunyt, zalai származású költő és nyelvész őszinte csodálattal tekintett anyanyelvünkre, s bár álláspontja sok tekintetben nem egyezik meg a hivatalos nyelvészet tételeivel, ránk hagyott életműve, anyanyelvünk eredetének, szerkezetének egészen különleges, egyedi megközelítése rádöbbenthet bennünket, hogy milyen kincs van a birtokunkban:

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986