Gasztronómiai sorozatot indítunk útjára a konyhaművészet iránt fogékony olvasóink számára. Sorozatunkkal elsősorban péntekenként, jelesebb ünnepekkor pedig az ünnep előtti napokban jelentkezünk. Az év utolsó napjának közeledtével közeledtével egy hagyományosan szilveszteri fogás, a sörben sült malac receptjét osztjuk meg olvasóinkkal.
MALAC SÖRBEN SÜTVE
Hozzávalók:
- 3 kg malachús, lehetőleg karaj
- Fél kg vöröshagyma
- 2 dl olaj vagy zsír
- só, bors, fokhagyma, kömény
- 2 húsleveskocka fél liter vízben feloldva
- fél liter világos sör
Elkészítése:
Az előkészitett malachúst előző este besózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük jó sok reszelt fokhagymával, és megszórjuk őrölt köménnyel.
A fél kiló vöröshagymát nagy kockákra vágjuk és a sütőedénybe, a malachús köré szórjuk. Meglocsoljuk a sörrel és a "húslével", melyet két húsleveskocka fél liter vízben történt feloldásával nyerünk.
Mérsékelten meleg sütőben először fóliával letakarva pároljuk, a sörrel és a húslével gyakran locsolgatjuk, majd amikor úgy látjuk hogy már puha, levesszük a fóliát és a hőfokot megemelve ropogósra sütjük.
A köret nagyon fontos.
Tálalhatjuk burgonyagombóccal, burgonyapürével, párolt vörös káposztával, céklával, de talán legfinomabb, ha a héjában előzőleg megfőzött és megtisztított borgonyát 15 perccel a malacsült elkészülte előtt egészben a hús mellé tesszük, jól felveszi a finom szaftot.
Tálaláskor citromkarikával, zölldségekkel díszíthetjük.
Zakál Zsuzsanna