Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

FOCIÜNNEP...

A MAGYAR LABDARÚGÁS NAPJA VAN

2014-11-25 18:28 | utoljára módosítva: 2014-11-25 18:47 | Szerző: Csányi TamásFOCIÜNNEP...

Talán kevesen tudják, november 25-e a magyar labdarúgás napja.
Bár első gondolatunk az Orbán-kormány döntését sejti az elnevezés kapcsán, de november huszonötödikét nem a jelenlegi kormány nyilvánította emléknappá, hanem 1993-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség, ezzel is emléket állítva az Aranycsapat legendás, 6:3 arányú győzelmének, melyet a magyarok az akkor már kilencven éve veretlen angolok ellen értek el a londoni Wembley stadionban.
Ma azt ünnepeljük tehát, ami a magyar fociban azóta is legsikeresebb.
A múltat...


Ma 58 esztendeje, 1953. november 25-én játszották Londonban az évszázad mérkőzését, amelyen a magyar labdarúgó válogatott , ismertebb nevén az Aranycsapat 6:3 arányban győzte le az otthonában 90 éve veretlen angol válogatottat, a sportág feltalálóit és meghonosítóit.
A találkozót egyébként az angolok javaslatára már az 1952-es Helsinkiben megrendezett Olimpián lekötötte egymással Sir Stanley Raus, az Angol Labdarúgó Szövetség akkori elnöke, illetve Sebes Gusztáv szövetségi kapitány, miként az " évszázad mérkőzése " elnevezést is az angolok ragasztották rá a találkozóra.
Az aranycsapat szó konkrét eredetére senki nem tud névadót találni. Egyszerűen a népnyelv ruházta Puskásékra ezt az örök időkre fennmaradó titulust, mivel Öcsiék megnyerték az 1952-es olimpiát. Fölényesen győztek az Olaszország ellen vívott Európa Kupa döntőjében, a világhírű angol válogatottat pedig fél év leforgása alatt kétszer is "porig alázták", összesítésben kilenc gólos különbséggel, s ezek után az 1954-es VB legfőbb esélyesének számítottak.
No, de térjünk vissza a Londonban lejátszott mérkőzésre. A magyar futball rajongói lelkesen üdvözölték a találkozót. Nem így Rákosi Mátyás kommunista pártfőtitkár.
Mint azt Sebes Gusztáv Örömök és csalódások című életrajzi regényéből tudjuk, népünk bölcs vezére dühösen nekiszegezte a kérdést: "Aztán Sebes elvtárs, mivel tudja garantálni a győzelmet Anglia ellenében? Gondolt Ön arra, hogy egy esetleges vereség  az imperialista ország válogatottja ellen milliókban kelthet kételyeket a szocializmus magasabbrendűségétl illetően? "
A Grosics (Gellér) -  Buzánszky, Lóránt, Lantos -  Bozsik, Zakariás - Budai, Kocsis, Hidegkúti, Puskás, Czibor összetételű csapatunk azonban  a szocializmus eszméivel felvértezve 4:1 arányú félidei vezetés után 6:3 arányban győzte le az " angol oroszlánt! Hidegkúti háromszor, Puskás kétszer, Bozsik pedig egyszer volt eredményes. Sikerült tehát lesújtani a "népelnyomó, kizsákmányoló burzsoá" csapatra, és ez már Rákosinak is meghozta a futballöntudatát.
A visszavágó mérkőzést már lelkesen üdvözölte, mintha csak tudta volna, hogy a londoni három gólos különbséget 1954 május 23-án éppen megduplázza Sebes Gusztáv együttese, és 7:1 arányban győzi le a világ egyik legjobb csapatát. Azért a "csak" az egyik legjobb  meghatározás, mert a világfutball képzeletbeli dobogójának legfelső fokán már egy ideje minden kétséget kizárólag  Magyarország válogatottja állt.  Billy Wright, az angolok csapatkapitánya - aki mindkét mérkőzés szenvedő részese volt - így nyilatkozott :
"Nem hittem volna, hogy így is lehet futballozni, ahogy ezt a magyarok ellenünk kétszer is tették."
Ez a csodálatos együttes azonban két hónap múlva elkövetett egy megbocsáthatatlan bűnt .

"Csak" ezüstérmes lett berni a Vb-n, ahol a döntőben kétgólos vezetés után 3:2 arányban kikapott Németországtól.
Ez az eredmény aztán csapatunk szinte valamennyi tagjának az életét,  továbbá az egész labdarúgásunk helyzetét alapjaiban változtatja meg...

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986