Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

KONYHAABLAK

EGÉSZBEN SÜLT MARHA

2014-01-24 23:27 | utoljára módosítva: 2014-01-24 23:53 | Szerző: Zakál ZsuzsaKONYHAABLAK

Szokásos pénteki gasztronómiai ajánlónkban ezúttal egy igazi ínyencség, az egészben sült marhapecsenye receptjét ajánljuk a konyhaművészet iránt fogékony olvasóink figyelmébe.

EGÉSZBEN SÜLT MARHAPECSENYE

HOZZÁVALÓK:

- 1,5 kg marhahús (A marhahús lehet: vesepecsenye, bélszin, csont nélküli fartő is, lábszár, nyak nem!)
- 20 dg kemény sajt
- 15 dg izletes, szeletelt füstölt sonka
- sűritett paradicsom
- 2 dl száraz bor
- fokhagyma, babérlevél
- só, bors

 ELKÉSZÍTÉSE:

A kb.1,5 kg húst gyorsan leöblítjük, leitatjuk, bekenjük olajjal és 1-3 napig hűtjük-szikkasztjuk, így lesz puha!
A szebbik felén két ujjnyi távolságokban beirdaljuk kb. 5 cm mélyen, majd a teljes felületén enyhén bedörzsöljük sóval és csípős fehérborssal.
Egy konzervdoboz sűrített paradicsomot kikeverünk reszelt fokhagymával, borssal, olajjal, majd az így nyert masszával bedörzsöljük a bevágásokat.
A kemény sajtot ujjnyi hasábokra vágjuk, majd 1-1 vékony szelet sonkába csavarjuk, s ezeket elhelyezzük a résekbe.
Először a tűzhelyen egy nagy serpenyőben zsiradékon átsütjük a hús minden oldalát, majd egy mély fedeles sütőedénybe tesszük 2 dl víz és 2 dl bor hozzáadásával.
Lassan, kisebb (180°C) fokozaton pároljuk, figyelünk, hogy ne ragadjon le és ha elfő a leve, pótoljuk. Kb két óra alatt megpuhul.
Ha megpuhult, fedelét levesszük, kissé megpirítjuk, rotyogtatjuk, hogy a szaft is besűrűsödjön.
Nem baj, hogy a sajt kifolyik, mert az a szaftot is ízletessé teszi.
A már langyosra kihűlt húst hosszúkás tálra tesszük, ferdén szeleteljük, akkor mutat jól.
Majonézes és egyéb köretekkel tálaljuk, édes befőttek is illenek hozzá.
Hidegen, vékonyan szelve reggelinek is kiváló.

-Zakál Zsuzsa-

 

 

 

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986