Szokásos pénteki gasztronómiai ajánlónkban ezúttal egy igazi ínyencség, az egészben sült marhapecsenye receptjét ajánljuk a konyhaművészet iránt fogékony olvasóink figyelmébe.
EGÉSZBEN SÜLT MARHAPECSENYE
HOZZÁVALÓK:
- 1,5 kg marhahús (A marhahús lehet: vesepecsenye, bélszin, csont nélküli fartő is, lábszár, nyak nem!)
- 20 dg kemény sajt
- 15 dg izletes, szeletelt füstölt sonka
- sűritett paradicsom
- 2 dl száraz bor
- fokhagyma, babérlevél
- só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A kb.1,5 kg húst gyorsan leöblítjük, leitatjuk, bekenjük olajjal és 1-3 napig hűtjük-szikkasztjuk, így lesz puha!
A szebbik felén két ujjnyi távolságokban beirdaljuk kb. 5 cm mélyen, majd a teljes felületén enyhén bedörzsöljük sóval és csípős fehérborssal.
Egy konzervdoboz sűrített paradicsomot kikeverünk reszelt fokhagymával, borssal, olajjal, majd az így nyert masszával bedörzsöljük a bevágásokat.
A kemény sajtot ujjnyi hasábokra vágjuk, majd 1-1 vékony szelet sonkába csavarjuk, s ezeket elhelyezzük a résekbe.
Először a tűzhelyen egy nagy serpenyőben zsiradékon átsütjük a hús minden oldalát, majd egy mély fedeles sütőedénybe tesszük 2 dl víz és 2 dl bor hozzáadásával.
Lassan, kisebb (180°C) fokozaton pároljuk, figyelünk, hogy ne ragadjon le és ha elfő a leve, pótoljuk. Kb két óra alatt megpuhul.
Ha megpuhult, fedelét levesszük, kissé megpirítjuk, rotyogtatjuk, hogy a szaft is besűrűsödjön.
Nem baj, hogy a sajt kifolyik, mert az a szaftot is ízletessé teszi.
A már langyosra kihűlt húst hosszúkás tálra tesszük, ferdén szeleteljük, akkor mutat jól.
Majonézes és egyéb köretekkel tálaljuk, édes befőttek is illenek hozzá.
Hidegen, vékonyan szelve reggelinek is kiváló.
-Zakál Zsuzsa-