KONYHAABLAK
TÖLTÖTT KEL - ZAKÁL ZSUZSA ROVATA
2014-02-07 22:23 | utoljára módosítva: 2014-02-09 09:23 | Szerző: Zakál ZsuzsaSzokásos hétvégi gasztronómiai sorozatunkban ma ismét egy ínyencség, a töltött kel receptjét ajánljuk a konyhaművészet iránt fogékony olvasóink figyelmébe.
Különösen azoknak érdemes megpróbálni, akik a zöldséget és a húst is szeretik...
TÖLTÖTT KEL - KICSIT MÁSKÉPPEN
HOZZÁVALÓK:
- 1 db közepes, laza fej kelkáposzta
- 50 dkg darált sertéshús
- rizs
- 1 pohár tejföl tejföl, tojás
- vöröshagyma, fokhagyma
- só, bors, majoranna
- egy ág rozmaring
ELKÉSZÍTÉSE:
Egy lazább kis fej kelkáposztát enyhén sós vízben félpuhára főzünk (a lét ne öntsük ki, mert szükségünk lesz rá).
Kiemeljük egy tálcára és a közepénél kezdve indulunk kifelé, a soron következő leveleket mindig visszaboritjuk a töltelékre.... 1, 2, 3, kép szerint
Töltelék:
Hagyományos töltöttláposzta töltelék (darált hús, főtt rizs, tojás, majoranna, só, vöröshagyma, fokhagyma)
Amikor elkészültünk, kicsit a kezünkkel összenyomkodva "tömörítjük", hogy a végén egy homogén töltött kelt kapjunk.
Zsineggel lazán átkötözzük, igy nem esik szét és visszatesszük a lébe kicsit főni, hogy a töltelék is félpuha legyen.
Óvatosan kiemeljük, amikor félig kihűlt, megszabaditjuk a zsinegtől s mint egy tortát felszeljük, a szeleteket szépen elhelyezzük egy sütőtálban.
A szeleteket nyakonöntjük az alábbi mártással:
Fűszeres beschamell mártás:
Kb. 8 dg vajon 4-5 gerezd szétnyomott fokhagymát pirítunk, erre teszünk 2 evőkanál lisztet, ezt is picit pirítjuk, majd állandó keverés mellett 5-6 dl tejet adunk hozzá. Az ízesítés sóval, fehérborssal és őrölt szerecsendióval történik.
A mártással leöntött kelt a sütőben 220 -230 fokon lefedés nélkül szép aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint reszelt sajttal gazdagíthatjuk.
Burgonyapüré illik hozzá.
(Recept: Zakál Zsuzsa)
Hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!
Szólj hozzá!