Főoldal Kapcsolat Töredék
Töredék Közéleti Kulturális Magazin és Szelektív Hírportál
HÍREKÚTRAVALÓKALENDÁRIUMTERMÉSZETPUBLICISZTIKARIPORTZALALABDALÉLEKSIMOGATÓEGÉSZSÉGOTTHONGALÉRIA

MADÁRHOTEL

BENEDEK TAMÁS ROVATA

2014-03-09 10:52 | utoljára módosítva: 2014-03-09 10:55 | Szerző: Benedek TamásMADÁRHOTEL

Madárodúkra azért van szükség, mert sok madárfaj nem az ágakra épített fészekben, hanem odvakban, a fák vagy sziklák üregeiben neveli a fiókáit.
A parkokból és kertekből viszont kivágják a korhadó, odvas fákat(sajnos nem csak azokat!), így viszont ezek a madarak nem találnak megfelelő költőhelyet.
Madárodú kihelyezésével tehát nagy segítséget nyújtunk a madaraknak, akik cserébe buzgón pusztítják kertünk kártevőit és énekükkel is viszonozzák a szívességet.

A kis testű énekesmadarak egy nyáron akár több fészekaljat is felnevelhetnek, de általában új helyet keresnek, hogy a fészekben megtelepedő paraziták és kórokozók elpusztuljanak. Ha azt szeretnénk, hogy többször is költsenek a kihelyezett odúban, a fiókák kirepülése után ki kell takarítani azt. Miután meggyőződtünk arról, hogy már nincs madár a fészekben, nyissuk fel a tetőt, szedjük ki az összes fészekanyagot és égessük el! Ezt a tisztasági takarítást évente egyszer, ősszel mindenképpen el kell végezni a madarak egészségének megőrzése érdekében. A tisztogatásnál mindenképp viselj kesztyűt, és utána alaposan moss kezet!
A legfontosabb a röpnyílás nagysága, de 2-3 milliméteres eltérés itt sem jelent még gondot.
A deszka odúk röpnyílását néha a harkályok kikezdik, azonban ha nagyon kiszélesítik a lyukat, nem lesz megfelelő a kisebb madaraknak. Ezt megakadályozhatjuk, ha óvatosan szétvágunk egy alumínium üdítős- vagy sörösdobozt, kiterítjük, kivágjuk a röpnyílással megegyező lyukat a közepén, majd az odúra szegeljük.
Ha a „C” odú tetejének kilógó részére alulról felragasztasz egy tükröt, az a madarakat nem fogja zavarni, te viszont a földön állva is könnyen megfigyelheted majd a fészekben zajló eseményeket, például a fiókák etetését.
Az odúkat ne szedd le télire! A fagyos éjszakákon a túlélést biztosító menedéket jelenthetik az áttelelő madaraknak. Egy-egy odúban ilyenkor több madár is összebújik, hogy melengesse egymást.
Ha az odú alján-oldalán a deszkák rögzítésénél marad egy kicsi rés, ne aggódj, legalább szellőzik és a vízelvezetés is megoldott. Viszont egy-két milliméternél ne legyen nagyobb a lyuk, és arra mindenképpen ügyelj, hogy ne ázhasson be!
Az időjárás elleni védelem miatt mindenképp kezeljük le az odúkat  lenolajjal. A tetejére pedig ha még kátránypapírt vagy zsindelyt teszünk akkor jóval hosszabb ideig áll a madárkák rendelkezésére.
A tetőt mindenképpen zárd le a kihelyezés előtt, különben a kis testű ragadozók (nyestek, nyusztok) kinyithatják és kifoszthatják a fészket! Mindenképpen olyan megoldást válassz azonban, hogy ha szükséges, te fel tudd nyitni a madárodú tetejét.
A madárodút mindig stabilan rögzítsd egy fára vagy épületre. Igaz, a szabadon lógó odút is elfoglalják a madarak, de fő a biztonság. A tájolás dél-, délkeleti legyen!
Az odút olyan helyre tedd ki, ahol a környékbeli macskáktól biztonságban van! A fa derekára esetleg kötözz szúrós-tövises ágakat, így a cicák nem tudnak felmászni a fészekhez.
Az odúk méretezésével kapcsolatban javasolnék egy összefoglaló táblázatot a Jómadarak című blogról:
https://sites.google.com/site/madarvedelem/barkacs/madarodu-keszitese/oduk-meretezese

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások. Legyél Te az első!

Szólj hozzá!

Név:*
E-mail:*
Szeretnék értesítést kapni új komment esetén

Hozzászólás:*


Biztonsági kód:*



* Minden mező kitöltése kötelező. Az e-mail címet csak értesítésre használjuk új komment esetén, ha igényled; az sehol nem jelenik meg az oldalon belül.

Legolvasottabb

Labda

SZÁNALMAS...

2014-04-05 21:42ZTE FC - TATABÁNYA 2:2
Otthon

MEGVÁLTÓ SZÜLETETT NÉKÜNK!

2014-12-24 23:33KISS DOMONKOS OSB ATYA KARÁCSONYI GONDOLATAI
Természet

FAMATUZSÁLEMEK

2016-06-25 18:50A KIRÁLYVÖLGYI ÖREG GESZTENYE
Publicisztika

RÉSZVÉT, S MÉG VALAMI

2015-03-25 11:40DEMAGÓG GONDOLATOK LÉGIKATASZTRÓFA UTÁN...
Publicisztika

DIZÁJN...

2014-01-20 10:46A POLITIKA DISZKRÉT BÁJA

Friss

Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-24 18:58KAPITÁNYOK, ELNÖKÖK, CSAPATOK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-24 18:53A GONDOLAT TEREMTŐ EREJÉRŐL...
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-07-14 18:29A RENDSZERVÁLTÁST KÖVETŐ ÉVEK
Útravaló

ÚTRAVALÓ

2016-07-14 18:18ARRÓL, HOGY SZABADOK VAGYUNK
Labda

KIS MAGYAR FUTBALLTÖRTÉNELEM

2016-06-29 13:26MEXIKÓ - 1986